Još jedan Aston Martin Valkyrie izlazi na Nirburgring

  • Roshu
  • 2023-11-14 12:55
  • 2
  • 0

Još jedan Aston Martin Valkyrie izlazi na Nirburgring

Čini se da je Nirburgring omiljena lokacija za Valkyrie, ali to ne bi trebalo da nas iznenadi kada je u pitanju ovaj automobil. Naravno, većina Valkyrija koje smo do sada videli bili su probni automobili. Ali to, naravno, ne pravi veliku razliku.

Valkyria je nesumnjivo jedan od najekstremnijih, ako ne i najekstremnijih automobila iz štale Aston Martina. Njegove krive i linije nemaju mnogo veze sa tipičnim automobilom; nego liče na mešavinu veoma naprednog borbenog aviona i vanzemaljskog NLO-a. Vozilo je ukrašeno spojlerima, otvorima za vazduh i beskrajnim ugljeničnim komponentama. Samo nas četiri velike gume podsećaju da bi to zaista mogao biti neki oblik automobila.
Svedočenje pojave ove zveri na putu ostaje neverovatno, ostavljajući i stare i mlade pojedince u čudu. Valkyrie je razvio Red Bull Racing u saradnji sa renomiranim proizvođačem sportskih automobila Aston Martin. Dizajn dolazi od Adrijana Njuija, tehničkog direktora Red Bull Racing-a i jednog od najuspešnijih dizajnera Formule 1.
Valkyrie je opremljen 6,5 litarskim V12 motorom koji je razvio Cosvorth. Pored toga, tu je i električni motor koji dodatno poboljšava performanse, pretvarajući vozilo u hibrid. Ukupna snaga Valkyrie se procenjuje na impresivnih 1.160 konjskih snaga. Odnos snage i težine je izuzetno nizak, što znači da vozilo nudi izuzetno ubrzanje i najveću brzinu.

Da bi se maksimizirale performanse, posebna pažnja je posvećena laganoj konstrukciji u dizajnu Valkyrie. Napredni materijali kao što su plastika ojačana karbonskim vlaknima i titanijum se koriste da bi se smanjila težina. Unutrašnjost Valkire je minimalistička i svedena na osnovne stvari. U fokusiranom okruženju nalik kokpitu ima mesta za dva putnika. Kao što se lako može primetiti, u ovom automobilu nema mnogo mesta. Dakle, ako ste viši od 2 metra, trebalo bi ozbiljno da razmislite da li je ovo pravi auto za vas.
Proizvodnja Aston Martina Valkyrie ograničena je na izuzetno mali broj od 150 jedinica širom sveta. Ekskluzivnost i visoka cena čine Valkyrie traženim kolekcionarskim predmetom. Aerodinamika Valkyrie je veoma sofisticirana kako bi se maksimizirala sila pritiska i osigurala stabilnost vožnje pri velikim brzinama. Dizajn uključuje mnoge elemente iz Formule 1 za postizanje optimalne aerodinamičke efikasnosti. Mnoge dizajnerske karakteristike Valkirie direktno su inspirisane svetom motosporta, dajući vozilu agresivan i futuristički izgled. Težnja za vrhunskim performansama i preciznošću odražava iskustvo Red Bull Racing-a u Formuli 1.

Još jedan Aston Martin Valkyrie izlazi na NirburgringKliknite na sliku za još od ovog spota!

Komentari na ovaj članak