Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Leto samo što nije gotovo, sezona godišnjih odmora se bliži kraju. Kao što sam i planirao, ja sam svoj godišnji odmor proveo u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Plan mi je bio obići što više gradova i primetiti sto je više moguće egzotičnih automobila. Od ranije sam znao da je Budva najbolje mesto za spoting i da nije potrebno ići negde dalje. Ipak, želeo sam posetiti i druga mesta. Plan je napravljen, svaki dan mog kratkog odmora je bio isplaniran. Trebalo je posetiti desetak gradova u dve države za svega nedelju dana.Prvo mesto, glavni grad Crne Gore, Podgorica. U Podgorici sam očekivao da ću primetiti nekoliko egzotičnih automobila, jer sam ranijih godina u Budvi na takvim automobilma uglavnom viđao Podgoričke tablice. Nažalost, to se nije dogodilo. Obišao sam skoro ceo grad, sam centar grada, sve hotele, Delta City, i primetio samo novi Porsche Cayenne GTS u jarkoj crvenoj boji. U Podgorici sam bio još jedan dan, ovog puta predveče, ali opet ista stvar. Zato sam brže bolje produžio na more.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuGde drugde nego u Budvu, naravno. Meni dobro poznato mesto jer sam i ranije često bio njen gost. Budva je glavni turistički centar Crne Gore, centar kulturnih dešavanja i noćnog provoda. U Budvi nema neprijatnih iznenađenja. Egzotika se lako pronalazi na javnim parkiralištima, hotelskim parkinzima, ispred kafića i restorana. Najbolja mesta su javni parkinzi kod diskoteke Trocadero, kod hotela Avala, kod Budvanske marine i kod Cluba Sparta. Podzemni parking TQ Plaza je uglavnom poluprazan, ali uvek krije nešto. Generalno, svi parkinzi na pravcu od novoizgrađenog hotela Tre Canne pa do Starog grada su odlični za spoting, kako po danu tako i po noći. Tako sam jedne večeri u Budvi, na potezu od Cluba Sparta do Hotela Avala, među brojnim ekskluzivnim automobilima primetio i: Ferrari 599 GTB, Ferrari FF Czech Edition, Lamborghini Gallardo LP560-4 i Maserati Granturismo S. Posle mog odlaska iz Budve, na tom potezu su takođe primećeni: Ferrari F12berlinetta, Mercedes-Benz SLR McLaren i još jedan Lamborghini Gallardo LP560-4.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuBečići su interesantni zbog velikog hotelskog kompleksa na čijim parkinzima se može pronaći neki egzotični automobil. Najbolji hoteli su Iberostar Bellevue, Metropol, Montenegro i Queen of Montenegro. Najveći i najluksuzniji hotel u regionu Hotel Splendid čak ima i podzemnu garažu, ali je pod jakim obezbeđenjem. Na Budvanskoj rivijeri su još dve lokacije vredne posete. To su Hotel & Casino Maestral u Pržnu, na čijem parkingu su bili parkirani Ferrari FF Czech Edition, Porsche 997 Techart GT Street R MkII i Maserati Grantursimo S; i Sveti Stefan, koji je od Pržna udaljen svega desetak minuta hoda kroz finu borovu šumu.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuTivat sam prošle godine prvi put posetio, a ove godine mu se vrlo rado ponovo vratio. Mali mirni gradić, smešten između dva velika turistička centra Budve i Kotora, ima nešto što nijedan grad u Crnoj Gori i Srbiji nema, aerodrom i morsku luku. Najbolje mesto za spoting u Tivtu je parking luksuzne marine Porto Montenegro. Tamo se uvek nalazi nešto zanimljivo. Prošle godine je to bio narandžasti Maserati Quattroporte, a ove godine na istom mestu u istoj boji, Maserati GranTurismo. Pored GranTurisma, tu je bio i BMW Z3M Coupe i Maserati GranCabrio Sport, ali prekriven originalnom Maseratijevom ceradom. Treći Maserati u Porto Montenegru, ovog puta GranTurismo S, bio je parkiran ispred PuroBeach-a.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuU Herceg Novom nikad ranije nisam bio, tako da nisam znao šta da očekujem. S obzirom da važi za jedan od najvećih turističkih centara u Crnoj Gori, očekivao sam bar nešto da vidim. Nažalost skoro ništa. Samo sam na magistralnom putu koji prolazi kroz Herceg Novi video Mercedes-Benz S55 AMG, primećen sutradan u Dubrovniku, i Bentley Continental GT braon boje, kojeg znam od ranije iz Beograda. Sledeća destinacija mi je bila Kotor, stari srednjovekovni grad veoma popularan kod stranih turista koji ga posećuju u velikom broju. Za kratko vreme nisam primetio nijedan egzotični automobil. Na putu za Kotor, u Prčnju sam video jednu prašnjavu, skoro pa napuštenu Porsche 997 Carreru 4S. Sutradan sam posetio Bar, gde je jedino što sam video bio beli Mercedes-Benz ML63 AMG kojeg sam par dana ranije slikao u Tivtu. Produžio sam dalje u Ulcinj gde takođe nije bilo egzotike. Video sam samo novu Porsche 991 Carreru nemačkih registarskih oznaka. Nažalost, nisam imao vremena otići do Ulcinjske velike plaže i Ade Bojane. U povratku iz Ulcinja, u mestu Utjeha, sa leve strane pored magistrale u garaži je stajao parkiran crveni Ferrari California ruskih registarskih oznaka. U svim ovim mestima sam se zadržao po svega par sati, što je malo da bi se stekao neki utisak. Lično mislim da Ulcinj može biti dosta dobar. U njemu letuju uglavnom turisti sa Kosova i Metohije i iz Albanije. Veliki broj automobila je i sa Švajcarskim tablicama, koje voze naravno Albanci.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuVišednevni boravak u Crnoj Gori sam iskoristio za posetu Dubrovniku. Stari Hrvatski grad blizu granice sa Crnom Gorom je popularna destinacija sa turiste iz celog sveta. Celodnevni boravak u tom gradu sam iskoristio za obilazak luke, poluostrva Lapad i starog grada. Za 8 sati sam video nekoliko automobila koji jesu prihvaćeni na Autogespot, ali nisu u pravom smislu reči egzotika. Dubrovnik ima veliki broj hotela sa 5 zvezdica, a među najboljim su Excelsior, Rixos i Hilton. Ti hoteli su uz lučki parking najbolja mesta za spoting. Razočaravajuća činjenica je da se u sred sezone u najvećoj podzemnoj garaži u gradu nije nalazio nijedan ekskluzivni automobil. Dubrovnik jeste veliki turistički centar, ali ne i grad provoda i glamura kojeg prate egzotični automobili.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuReportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorjuPosle "primorske turneje" put me je odveo u Zagreb. Zadnji put sam u Zagrebu bio u decembru u vreme najvećeg snega, a sada u vreme najvećih vrućina i sezoni godišnjih odmora. Plus, vikendom je grad polu prazan. Obišao sam centar grada, sve luksuzne hotele, jezero Jarun, ali bez naročitog uspeha. Ove godine sam video Ferrari F430 Spider, Bentley Continental GT, Porsche Panamera Turbo, Mercedes-Benz E55 AMG, Mercedes-Benz ML 63 AMG i Audi R8. Nažalost, lepo sam uspeo da slikam samo Audi R8 u podzemnoj garaži Cvijetni trg, ostatak sam uglavnom video iz automobila.
Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju

Reportaža: Leto 2013. na Crnogorskom primorju Da rezimiram, Crnogorsko primorje je odlična destinacija za odmor i provod. Svako mesto ima svoju draž, ali što se egzotičnih automobila tiče treba biti realan. Budva je uz Tivat u suštini jedino mesto gde sigurno možete primetiti nešto interesantno. Svako ko je došao u Crnu Goru sa egzotičnim automobilom mora posetiti jedan od ova dva grada. U Budvi su u toku završni radovi na nekoliko luksuznih hotela, što znači da se sledeće godine očekuje još veći broj bogatih turista sa egzotičnim automobilma. Dubrovnik je prepun turista ali potrebno je dosta sreće primetiti vredan egzotičan automobil. Zagreb može biti dobar grad za spoting, ali ne u letnjem i zimskom periodu i vikendom, kada je grad prazniji i samim tim postoje manje šanse da bilo šta primetite.


Komentari na ovaj članak


Povezani spotoviPovezane vesti